Thursday, November 12, 2015

Sayangi Ibu dan Ayah.

   Ibu dan ayah dua insan yang tidak dapat diganti. Ibu yang mengandungkan kita selama 9 bulan 10 hari, ayah yang berhempas pulas mencari rezeki membesarkan kita sebagai anak. Ibu ayah tu talian hayat kita. Redha mereka tu penting kerana apa? Redha Allah terletak pada redhanya ayah dan ibu. ibu ayah ni talian hayat kita. Yang bantu kita yang doakn kita.

Tegar ke kita? sebagai anak tinggi suara , abaikan mereka. Mereka masa kita kecil sangat melindungi kita. Jaga anak ni bagai menatang minyak yang penuh. Tapi duhai anak, kenapa sekarang kau tegar, kau mampu herdik ibu dan ayahmu.

INGAT, kita cakap ahh pun , walau tarik muka sahaja dan ibu terasa, dosa kita dapat. Tapi, bila kita tatap muka ayah ibu , pahala free kita dapat. Tak nak ke? Bersyukur la kita yang masih ada ibu dan ayah, kerana redha mereka masih bersama kita, doa mereka tu yang jadi senjata yang melindungi kita. Tolong hargai boleh? Orang lain yang dah hilang ibu ayah kalau boleh nak putar masa balik nak rasa nak hargai saat dengan diorang. Jangan dah terlambat nanti baru nak menyesal.

Berbaktilah pada ibu bapa kita kalau tak kita ni akan jadi orang yang sombong dan bongkak. Sebab apa? Habis kalau dengan orang yang dah jaga kita pun kita ta hormat tak jadi sombong dan bongkak namanya? Kita lupa siapa yang didik kita sampai kita berjaya yang jaga kita kalau kita sakit.

 Ingat ye anak lelaki walaupun kamu dah bernikah sudah berkeluarga tanggungjawabmu pada ibu bapa tetap yang utama. Jangan jadi TANGGANG moden. Buat anak perempuan walau dah bernikah dan suamimu adalah yang utama namun jangan dilupa ibu dan ayah yang mendidikmu sehingga kamu dilepaskan pada suamimu. Jadi berbaktilah pada kedua ibu bapa. Kita abaikan mereka sama seperti kita buang orang yang banyak membantu kita untuk berjaya,

Korang, masa tu tak boleh berputar balik tau, masa diorang ada ni la guna masa sehabisnya buat diorang gembira. Kalau tak bila lagi ? Kalau tahu kita dah buat diorang sedih, diorang tak suka minta maaf. Turunkan ego, dengan kawan tu cepat aja kalau dengan mak ayah? Banyak alasan kan!

Jom sama-sama balas jasa ibu ayah . Bukan maksud kalau korang dah berjaya dapat kerja bagus je baru balas jasa. Sekarang ni pun boleh balas jasa. Susu yang korang minum masa kecik tu sampai korang  membesar sihat tu susu dari ibu kan? Korang boleh bertatih berjalan tu jasa ibu ayah kan? Korang berjaya sekarang , jadi seorang yang berjaya atas doa siapa? Ibu ayah bukan? Ibu ayah tu sangat jaga kita kita demam je dia dah risau.

Macam mana nak balas jasa diorang? Yang pertama, taat pada mereka. Taat pada ibu dan ayah dengar apa yang mereka suruh buat dan larang asalkan perkara yang disuruh tu tak melanggar syarak. Yang kedua, sentiasa rendahkan diri dengan kata lain hormat diorang . Yang ketiga, berkata lembut jangan tinggikan suara. Yang keempat, minta izin pada ibu ayah. Nak pergi mana-mana pun, nak buat apa pun minta izin. Sebab apa? Sebab izin dari ibu ayah tu tanda ibu ayah redha. Kalau tindakan kita ibu ayah tak redha, tak berkat tau.

Buat yang sudah hilang ibu atau ayah atau keduanya jangan risau, Rasulullah dah bagi guidline macam mana kita sebagai anak nak balas jasa diorang. Yang pertama, Doa. Doakan yang baik untuk mereka sebab doa dari anak yang soleh tulah amalan buat arwah yang tak kan terputus dari dunia. Kita doa kita mengaji bagi pihak ibu ayah yang itu akan bantu diorang kat sana.

Yang kedua, improve diri jadi anak yang soleh. Sebab apa? Sebabnya kita tahu kan salah satu amalan yang tidak akan terputus adalah doa dari anak anak yang soleh kalau kita tak jadi anak yang soleh doa kita tu sampai atau tidak? kalau kita tak jaga diri kat dunia, ibu dan ayah disana nanti yang kena tanggung . Wahai anak perempuan, jagalah auratmu, jikalau kamu tidak jaga ayahmu sebelah kaki sudah berada di neraka kerana kamu tidak jaga auratmu.

Yang ketiga, menyambung silaturrahim. Sebagai contoh , kalau ibu atau ayah dah lam terputus hubungan dengan kawan baik dia atau sedara jauh, kita sebagai anak ni sambungkan balik, cari dan jaga hubungan tu.

Yang keempat, tunaikan janji atau wasiat ibu ayah. Sebagai tanggungjawab kita selesaikan segala urusan ibu dan ayah yang tertunggak. Supaya kat akhirat nanti tiada yang tuntut. Kita sebagai anak kena cari inisiatif untuk selesaikan segalanya. Yang kelima, minta ampun bagi pihak mereka. Jumpa sahabat , sedara terdekat minta maaf pada mereka bagi pihal ibu ayah. Nanti , mudah tenang arwah kat sana.

Yang terakhir jaga hubungan keluarga dan sahabat sahabat ayah dan ibu. Lagi-lagi kawan baik diorang, melawat sekali sekala. Diorang la orang tua yang ada tempat kita lepaskan rindu pada ibu dan ayah. Ibu dan ayah pasti senang hati dengan sikap kita.
Buat yang kehilangan ibu dan ayah doa banyak-banyak, bertabahlah. Sedekahkan bacaan yassin dan al-Fatihah  buat mereka.

So, macam mana teknik nak didik anak yang kecik -kecik ni hormat ibu ayah, hormat orang yang lebih tua? Melentur buluh biarlah dari rebungnya kan? *kenyit mata.

Rasulullah bersabda : Allah s.w.t sangat merahmati orang tua yang menolong anaknya sehingga boleh berbakti pada orang tua.

Yang pertam ilmu . Tanpa ilmu macam mana diorang sebagai anak nak faham kenapa kita kena hornat orang tua. Jadinya kita kenalah bagitahu kenapa kita kena hormat orang tua, apa kesan dia kalau tak hormat. Tunjuk cara yang betul.

Yang kedua, Biasakan. Biasakan anak-anak dengan apa yang kita ajar , apa yang kita minta dia pratikkan umtuk tunjuk cara hormat tu. Contoh, jumpa ibu ayah salam, tunduk hormat jangan melawan cakap. Dalam proses biasakan ni ibu bapa kena banyak sabar sebab benda ni bukan senang anak-anak nak serap. Bukan sehari dua boleh lekat. Sedangkan nak ajar anak solat pun , umur 7 tahun dah wajib ajar tapi Rasulullah pesan umur 10 tahun baru boleh rotan kalau tak nak solat. Maksudnya kat sini dalam proses mengajar perlu ambil masa jadinya SABAR.

Lepas dah biasakan kalau anak-anak gagal jugak atau buat salah kita didk cara disiplin. Disiplin yang tegas tapi masih lagi cara yang dekat dan lembut. Dengan kata lain, kalau anak tu dah kena tindakan disiplin diorang akan tahu diorang salah dan minta maaf. Kalau cara kasar anak-anak akan memberontak.

Guyss kita boleh ubah. Buat anak-anak tanamlah azam nak bahagiakan ibu ayah. Buat perkara yang ibu ayah redha. Sebab apa? Ibu ayah tu talian hayat kita. Kalau kit adah nak berjaya atau berjaya kita lupakan mereka, rugi sebab apa? ibarat kita naik gunung yang tinggi dah nak sampai puncak kita lepaskan tali yang ikat kita yang jadi pelindung.

Kita dah besar kan? Dah pandai fikir mana yang baik dan buruk. Jadi buatlah yang terbaik buat ibu dan ayah.

1 comment: